Som ung och politiskt engagerad möter man mycket motstånd och tveksamhet, men även intresse . Vissa litar inte på politiker, tror att de är maktgalna människor som ljuger och spelar falska spel. Andra förstår inte vikten av att göra sin röst hörd. Somliga kommer med funderingar om aktuella frågor, sådant de läst i tidningar men inte kan diskutera någonstans – att vara ung politiker är ju inte direkt det häftigaste som man kan vara i dagens samhälle. Faktum är att det är ganska så nördigt. I genomsnitt tänker en vanlig person på politik åtta minuter i veckan. Åtta minuter i veckan! För min del är det nog ett genomsnitt på åtta timmar om dagen!
Att vara fritidspolitiker kräver mycket tid, slit och ansvar. Många helger går åt till att hålla i eller åka på kurser, många eftermiddagar spenderas på SSU-expen i Örebro och lokalen i Karlskoga. Det är för många väldigt konstigt – hur kan du slösa bort ditt liv sådär? Får du inte betalt? Varför?
Och visst, mitt engagemang i SSU har blivit så pass stort att timmarna och jobbet jag gör kan jämföras med timmarna jag håller på med skolarbete, speciellt nu under valåret. SSU har blivit lite som en extra-skola, en helt frivillig sådan. Varför gör jag då allt detta frivilligt? Varför lägger jag ned så pass mycket tid och energi på något som jag inte får betalt för?
Det finns fler värden och drivkrafter i världen än pengar, i alla fall för mig. Min ambition, eller snarare, SSU:s ambition, att skapa ett bättre samhälle – möjligheternas land - där alla lever på samma villkor och får samma möjligheter - driver mig till att engagera mig. När jag ser att den rikaste tiondelen i Sverige har blivit rikare – på den allmäna välfärdens bekostnad – då kan jag inte bara sitta likgitlig, tyst och passiv. Och det förvånar mig att svenska folket faktiskt gör det, tillåter sig bli överkörda och inte protesterar mot de orättvisor och klyftor som hela tiden växer i borgarnas Sverige. Lika mycket som de förvånas av mig, förmodligen.
Det finns många olika sätt att göra sin röst hörd. Man kan bli aktiv i politiken, man kan skriva debattartiklar, man kan gå med i demonstrationståg, man kan ta en diskussion och man kan göra något så pass enkelt som att gå och rösta. Vi i SSU ser kritiskt på valdeltagandet i Sverige, som bara är ca 80 % - det innebär att 20 % av befolkningens åsikter inte representeras eller tas hänsyn till, och det kan aldrig kallas för demokratiskt. Vi gör en uppmaning till Karlskogas befolkning - Gå och rösta! -genom en gratiskonsert med blandade artister på torget i Karlskoga, onsdagen den 23:e juni. Hoppas vi ses där!
Lisa Tervalampi Olsson, SSU Karlskoga